Изложба «Светлост иконе»

Изложба «Светлост иконе – изложба српског иконописа у Москви»«Светлост иконе – изложба српског иконописа у Москви»
27. јун — 11. јул 2014.
Зграда Zepter International, Карамышевский проезд 6, Москва

У организацији Института за студије културе и хришћанства из Београда, и уз подршку Амбасаде Републике Србије, у петак, 27. јуна 2014. године је отворена је изложба у Светлост иконе, у згради Zepter International (Карамышевский проезд 6) у Москви.

Овом изложбом, московској и руској јавности су представљени радови три иконописачке радионице српских манастира, манастира Жиче, Граца и Нове Павлице.
Присутнима су се на отварању изложбе обратили Њ. Е. амбасадор Републике Србије у Москви, г. Славенко Терзић, министар регионалног развоја Руске федерације, г. Игор Николајевич Сљуњајев, директор компаније Zepter г. Марио Јанковић, као и представник подворја Српске православне цркве у Москви, о. Сергије Антић, и представник Руске православне цркве о. Игнатије Шестаков.

Амбасадор Републике Србије, г. Терзић је говорио о значају изложбе из перспективе дугорочне сарадње Србије и Русије и повезивања две земље на културном плану. Министар регионалног развоја у Влади Руске Федерације, г. Сљуњајев је у свом обраћању подвукао важност упознавања јавности Русије са савременим српским иконописом и истакао значај ове и других иницијатива Института за студије културе и хришћанства.

Изложбу је свечано отворила госпођа Данијела Марковић, потпредседница Института за студије културе и хришћанства. Госпођа Марковић је високе госте поздравила у име председника Института проф. др Давора Џалта, преносећи његове поздраве и радост што је дошло до реализације овако значајне изложбе. Госпођа Марковић се у име Института и у име председника Института захвалила представницима Владе Руске федерације и амбасадору Републике Србије на њиховом присуству и подршци, као и свима који су помогли организовање ове изложбе, пре свега госпођи Сузани Московљевић и магазину Лидер, као и компанији Zepter. Она је такође указала на посвећеност Института развоју српско-руских односа на плану културе и духовности и изразила жељу да се сарадња на сличним пројектима настави и у годинама које су пред нама.

Међу многобројним представницима руског политичког, верског и културног живота, отварању су присуствовали и представници најуспешнијих компанија српских држављана који послују у Москви.

Организацију ове веома значајне изложбе српског иконoписа су помогли Zepter International из Москве и бизнис магазин Лидер.