Разговарајмо о… Анархизму и православљу

У оквиру циклуса трибина које повезују филозофију, психологију, теологију и савремено друштво и живот појединца у њему биће представљена књига Давора Џалта “Anarchy and the Kingdom of God: From Eschatology to Orthodox Political Theology and Back“. Представљање књиге ће бити одржано у петак, 24. септембра у сали Американа Дома омладине Београда.

Учествују: проф. др Јово Бакић, Филозофски факултет Универзитета у Београду; проф. др Аристотле Папаниколаоу, Fordham University, New York, проф. др Ериц Грегорy, Princeton Univerzitet и проф. др Давор Џалто, Универзитетски колеџ Стокхолм.

У издању престижног Fordham University Press, недавно је из штампе изашла нова књига Давора Џалта “Anarchy and the Kingdom of God“. Књига на нов начин афирмише анархизам као политичку филозофију и као начин мишљења друштвено-политичке сфере из теолошке перспективе. Путем аутентично теолошког приступа питањима моћи и опресије, Џалто афирмише људску слободу као једну од кључних одредница људске историје, али и као фундаментални теолошки принцип у хришћанству. По први пут у академској литератури, књига даје свеобухватан и критички преглед православних политичких теологија, развијајући при том убедљиве аргументе у прилог “анархистичког” теолошког приступа друштвено-политичкој сфери, из православне теолошке перспективе.

“Вероватно најбоља књига о хришћанском анархизму од времена Жака Елила… Студиозна и добро написана, књига доноси до сад занемариване изворе из православне хришћанске традиције, и јасно показује њихов значај за савремене дискусије економских и политичких питања које се дешавају у различитим контекстима, од Сједињених Држава до посткомунистичке Европе и Русије” Prof. Eric Gregory, Princeton University

Разговор ће се одвијати на српском и енглеском језику (без превода).