«Верски мотивисан активизам», 2015.

Радионица «Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима», Пожаревац, 2015.Радионица «Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима», 8. март 2015, Образовни центaр Ecclesia Viminaciensis, Пожаревац (у сарадњи са Центром за истраживање религије, политике и друштва , под покровитељством Националне задужбине за демократију)

У недељу, 8. марта 2015. године, у Образовном центру Ecclesia Viminaciensis одржана је радионица едукативног карактера, на тему Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима, у организацији Центра за истраживање религије, политике и друштва и Института за студије културе и хришћанства. Учешће у раду радионице узели су чланови Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, са својим вероучитељима.

Потпредседник Института за студије културе и хришћанства Данијела Марковић је отворила радионицу, истичући да је циљ овакве радионице промовисање дијалога, и да сарадња са Образовним центром Епархије пожаревачко-браничевске на челу са председником Одбора за просвету и културу Њ. П. Епископом пожаревачко-браничевским г. Игнатијем увек мотивише разговор на тему о миру.

Својим предавањима окупљенима су се обратили др Димитрије Попадић, са темом Екуменски дијалог и Јеванђеље као модалитет превладавања конфликта, и г. Александар Шибул, психолог, са темом Психолошки и религијски аспекти помирења.

Оба предавања су изазвала доста озбиљних питања која су наставила да се разрађују у времену предвиђеном за дискусију.

Програм радионице:

11:00 Регистрација учесника
11:15 Поздравне речи и увод (о. Мр Златко Матић, Данијела Марковић, др Никола Кнежевић)
11:45 Предавање: др Димитрије Попадић: Екуменски дијалог и еванђеље као модалитет превладавања конфликата
12:15 Предавање: Александар Шибул, психолог: Психолошки и религијски аспекти помирења
12:45 Дискусија
13:00 Пауза за ручак
14:15 Предлози учесника за faith based активизам – brainstorming, Води: Данијела Марковић
15:30 Крај радионице