Трибина и разговор на тему „Лексикон црквених и верских заједница, сљедби и јереси“ аутора мр Романа Миза

2016-09-20-19-09-07 У Београду је у уторак, 20. септембра 2016. у просторијама Института за студије културе и хришћанства и Strategie Art-a, одржана трибина и разговор на тему „Лексикон црквених и верских заједница, сљедби и јереси“, аутора мр Романа Миза. Реч је о првом тематском лексикону о црквеним заједницама у нашој земљи, а о сазнајној вредности овогдела говори податак да је у њему обрађено око 1.800 одредница које обухватају временски период од самог почетка хришћанства па све до данашњих дана.

На трибини су говорили: проф. др Димитрије Калезић,  православни теолог, фра др Бенедикт Вујица, католички теолог, мр Игор Фелди, свештеник Словачке евангеличке а.в. цркве, Маријана Ајзенкол, уредница издања, те проф. др Александар Прњат, филозоф. Трибину је модерирао социолог Слободан Васић. Поред осталих тема, говорници су износили своја запажања о хришћанству у првим вековима, о јересима, реформацији, о савременој ситуацији у односима између хришћанских деноминација, као и о појму религијске толеранције и његовом значају.

Аутор лексикона, мр Роман Миз је теолог, пензионисани свештеник Гркокатоличке цркве и активиста је у екуменском покрету. Поседује три магистратуре, познавалац је више језика. До сада је објавио 78 књига.