Изложба «ЉУДИ (У)ЛИЦА»: радионице и јавни часови

 

rad04c Током трајања изложбе Људи (у)лица у изложбеном простору Народне банке Србије су одржана четири догађаја у сарадњи са наставницима основних и средњих школа из Београда и Пожаревца.

У четвртак, 10. новембра је одржан јавни час и радионица за ђаке Друге економске школе из Београда. Радионицу „Универзалне теме у књижевним делима и књижевни ликови као носиоци моралних вредности“ је осмислила и водила Ђина Костић, професор књижевности. Током радионице су обрађена многобројна књижевна дела: „Еп о Гилгемешу“, „Антигона“,  „Диоба Јакшића“, „Први пут с оцем на јутрење“, „Евгеније Оњегин“ и „Слово љубве“.

У недељу, 18. новембра су одржана два јавна часа. Први „Обичаји и морал“, који је осмислила и реализовала Јелена Колунџија, професорка социологије Друге економске школе из Београда. Циљ часа је био да се кроз дискусију и радионичарски рад ђака обраде теме традиционалних обичаја и вредносних система. Кроз дискусију ученици су повезивали постојећа знања из књижевности и историје са искуствима из личног и породичног живота.

Јавни час под називом „Да ли фотографија може бити икона“ је 18. новембра одржала наставница верске наставе Наташа Филиповић са ученицима ОШ „Др Арчибалд Рајс“ из Београда. Ученици виших разреда су уз савремена наставна средства и доступни визуелни материјал дискутовали о појму иконе, фотографији и модним иконама. Циљ часа је био да укаже на основне елементе који карактеришу икону и фотографију. Фокусирајући се на њиховим разликама, ученици су кроз диксусију на нове начине сагледавали концепте вечног и пролазног.

У четвртак, 24. новембра су реализоване две радионице у којима су учестовали ученици виших разреда ОШ „Краљ Александар I“ из Пожаревца. Теме радионица, које су уз подршку директора школе Горана Сегера, осмислиле наставнице верске наставе, Слађана Крстев и Нелица Андрејић и наставница музичке културе Маријана Ивковић, су „Човек као икона Божја“ и „Савремени начини комуникације међу људима“.  Током прве радионице ученици су анализирали светоотачко виђење човека с посебним освртом на слободу као дар Божји. Друга радионица се бавила начинима остваривања личних односа у 21. веку  и анализом добрих и лоших аспеката коришћења интернета и друштвених мрежа.

Радионице и јавне часове одржане током трајања изложбе „ Људи (у)лица“ је модерирала Данијела Марковић, потпредседник Института.