Изложба фотографија «Урбани мотиви»

Изложба фотографија «Урбани мотиви»

Изложба фотографија Тијане Лубуре «Урбани мотиви»
(у оквиру пројекта Изложбе на тему градских мотива, у сарадњи са Belgrade Art Hotel-ом),
25. јул — 15. август 2013, Београд

Институт за студије културе и хришћанства из Београда, у сарадњи са Belgrade Art Hotel-ом, је на отворио самосталну изложбу фотографија Тијане Лубуре, у четвртак 25. јула 2013. године у Belgrade Art Hotel-у.

Ово је била прва у низу самосталних изложби фотографија на тему урбаних мотива коју организују Институт за студије културе и хришћанства и Belgrade Art Hotel. Намера организатора је да широкој публици и посетиоцима хотела представе радове високог квалитета чији су аутори млађи и неафирмисани уметници из Србије и иностранства. Изложбе форографија на тему урбаних мотива ће бити организоване у Belgrade Art Hotel-у и наредних месеци, а најбољи радови са свих изложби ће бити представљени Међународном центру за фотографију из Неw Yорка.

Изложбу је отворио проф. др Давор Џалто, председник Института за студије културе и хришћанства.

О уметници
Тијана Лубура (1984) љубав према уметности испољава кроз фотогафију и примењену уметност.
Главни предмет њених фотографија су урбани мотиви, а пре свега архитектура, људи, животиње и биљке. Тема која је брзо заокупила њену пажњу је одраз предмета у води, у стаклу и другим рефлектујућим површинама. У њима она открива оно што многим људима промиче, цео један свет који се огледа у води или стаклу и који представља у комбинацији са оригиналом, посебну визуелну целину.
Идеја да се иста ствар види и нормално и обрнуто на два различита места у исто време у једном видокругу сама по себи је увек посебно занимљива и узбудљива, па није изненађујуће што су је многи фотографи, сликари, графичари и дизајнери кроз историју обилато користили.
Тијана Лубура је овој теми приступила са посебном пажњом. Она брижљиво бира време и места у граду да би на својим фотографијама изразила идеју о томе да постоји огледало душе. Тако она кроз рефлексије Храма Светог Саве, Belgrade Art Hotel-а, људи, голубова и других предмета, које уочава у својој околини, изражава своју личну надахнутост. Трудећи се да прикаже огледало душе тих урбаних мотива, она даје лични печат којим практично приказује огледало своје душе.

Ауторка мотивима својих фотографија прилази интимистички, што је нарочито изражено у њеним рефлексијама људи и градова, у којима проналази занимљиве и карактеристичне детаље, снимљене из њеног специфичног угла. Тијана у максими Елеонор Рузвелт да будућност припада онима који верују у лепоту својих снова, црпи снагу сопственог делања, јер верује у своје снове и труди се да их претворити у јаву.

Тијана Лубура је млада уметница која је до сада учествовала на 21. групној изложби, а добитник је и неколико награда. Један је од оснивача и spiritus movens Групе 32, заслужна за већину активности те групе познате и под називом „Чувари тренутака“, о којима је ове године објављена и књига фотографија. Време које је пред њом, носи још много тренутака са скривеном енергијом за чување.

Драган Бабовић, фотограф