Одржана трибина ”Економија општења: Опсена модерности и валута среће”

DSC_0098У четвртак, 6. децембра, у  Центру за културу Влада Дивљан, Покрет фоколара, Економија заједништва и Институт за студије културе и хришћанства су организовали трибину „Економија општења: Опсена модерности и валута среће“. На трибина, која је организована поводом гостовања професора Луиђина Брунија и превода његове књиге „Рана Другога“ (издавач „Нови свет”), су говорили проф. др Борис Беговић, проф. др Борис Братина, проф. др Јелена Ердељан и проф. др Луиђино Бруни. На трибини је присуствовало више од сто гостију, међу којима су били представници дипломарског кора, верских заједница, универзитета, студенти, као и људи из привреде и медија.

Аутор је на почетку свог обраћања истакао како је инспирација за писање књиге произашла из неколико извора: пре свега из академског рада, рада на истраживању историји среће од Аристотела до данас, затим пратећи студије о историји економије, пре свега економије Југа, где се односи заснивају на заједници и друштву, потом кроз двадесетогодишње учешће у економији заједништва, коју је покренуо Покрет фоколара, где је учествовао у трагању за решењем проблема сиромаштва путем међуљудских односа, и на крају из приче о настанку Израиља из књиге Постања. 

У свом осврту на тему књиге проф. др Борис Беговић је говорио о дихотомији љуских односа, цивилизаторској улози тржишта, о питању да ли су људи срећни у тржишној реалности, као и о обрнутој пропорцији богатства и среће

Проф. др Борис Братина се критички осврнуо на неке од доминантних парадигми присутних у економској теорији, као и на потребу науке да прође кроз процес транформације и измене у будућности.

Проф. др Јелена Ердељан се осврнула на причу о настанку Израиља и потреби да се економија тумачи као врхунска уметност – техне, арс – заснована на комуникацији. Закључујући трибину, проф. др Ердељан се захвалила аутору и најавила превод следеће књиге  проф. др Брунија „Економија спасења”.

Након дискусије уприличен је коктел уз актуалну изложбу у мултимедијалној сали Центра за културу Влада Дивљан.