Конференција „Савремена читања Великог инквизитора” – поводом обележавања 140 година од објављивања књиге „Браћа Карамазови” Ф. М. Достојевског

Институт за студије културе и хришћанства, у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Домом омладине Београда организује конференцију „Савремена читања Великог инквизитора”, поводом обележавања 140 година од објављивања књиге Браћа Карамазови Ф. М. Достојевског. Конференција ће бити одржана у среду, 4. децембра 2019. године, у сали Американа Дома омладине Београда, од 9 до 18 часова. 

Основни циљ конференције је поновно промишљање „Легенде о Великом Инквизитору” и њеног значаја у контексту савремене културе и изазова које пред човека и његову слободу постављају доминантни културни и идеолошки системи. Током конференције ће бити анализирана нека од централних питања која је Достојевски поставио у свом чувеном делу, попут питања људске слободе, односа вере и политике, питање теодицеје и др. У раду конференције ће учешће узети професори и истраживачи Универзитета у Београду, Универзитета Црне Горе, Надбискупије Ђаково и Словеначког друштва за лакановску психоанализу.